vineri, 20 mai 2011

Cristale de sare

Astazi am primit un esantion de depuneri de sare cristalizata la partea superioara adusa de mama unui coleg de serviciu care a fost in pelerinaj catre Ierusalim, prelevat de pe tarmul Marii Moarte. Arata interesant, insa nu stiu cat de mult il pot pastra deoarece pus pe un servet, umezeste la partea inferioara unde stratul de sare e amestecat cu nisipuri de pe tarm.
Marea Moartă sau „Marea Sărată“  este o mare continentală fără scurgeri spre ocean. Singura apă curgătoare care o alimentează este râul Iordan, care face graniţa naturală dintre Israel, Iordania de vest şi Iordania.
  • Marea Moartă are o suprafaţă de 600 km². Conţine apă sărată adunată într-o depresiune joasä.
  • Această porţiune a groapei Iordanului are oglinda apei în medie la 396 m sub nivelul mării; este continuarea nordică a „Marii Gropi Africane”.
Acest nivel scăzut al apei şi salinitatea mare sunt explicate prin evaporarea intensă, existând pericolul de secare a mării. Pe glob, numai Lacul Baikal are un nivel şi mai scăzut, şi anume de 794 m sub nivelul mării. Se presupune că mai demult nivelul apei era mai ridicat, afluenţa de apă fiind mai mare, de exemplu în anii 1930 marea era alimentată anual cu 1.300 miloane de m³, azi cantitatea de apă fiind de numai 350 miloane de m³ anual. Motivul este că râul Iordan este folosit ca sursă de apă potabilă de către Israel şi Iordania, ceea ce duce la scăderea continuă a nivelului apei, marea fiind ameniţată de secare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu